Skönhetsturism: Varför jag alltid går och klipper mig i Estland

I helgen var jag på Tallinnkryss med några av mina kursare. En av anledningarna till att jag följde med, trots att jag inte är särskilt mycket för det här med kryssningar, är att det var en utmärkt möjlighet att gå till frisören och få lite ordning på mitt hår.

Jag har inte klippt mig sedan i mars och jag blekte ur mitt hår och färgade det rosa för första gången i april. Att bleka håret helt vitt är något av det mest slitsamma man kan göra, så mitt hår har tagit ganska mycket skada under det senaste halvåret och var i kritiskt behov av att klippas.

Frida får håret tvättat.

Frida får håret tvättat.

Så varför har jag inte bara gått till en frisör här i Stockholm och fixat det här för länge sen? För att det är så himla dyrt att jag, som student, dels inte har råd och dels bara inte kan rättfärdiga det. Till och med billiga frisören på hörnet där jag bor tar trehundra kronor för en klippning. Vill man man gå till en lite roligare salong går det på fem-, sjuhundra, om inte tusen.

En klippning på salongen Savannah som jag brukar gå till i Tallin kostar tjugofem euro. Det motsvarar ungefär tvåhundratrettio kronor. Och då är det inte en billig frisör jag går till, med estniska mått mätt. Det är en bra salong som ligger centralt i trevliga lokaler. Som en extra bonus ligger den ganska nära hamnen och är således extra bra om man bara är på kryssning och inte har så många timmar på sig. Här kan ni se resten av deras prislista om ni är nyfikna. (Sidan är på estniska, så använd google translate.)

Det finns många andra bra frisörer i Tallinn, men det här råkar vara den jag gillar att gå till för tillfället, så det är den jag kan tipsa om. Jag inser att det blir lite reklamigt när det bara handlar om ett ställe, men jag vill inte rekommendera något jag inte själv testat.

klippning

Eftersom jag visste att mitt hår var i väldigt dåligt skick så bävade jag lite inför det här frisörbesöket. Jag väntade mig lite förmaningar och bannor för att jag bleker själv. Ni vet, som när man går till tandläkaren och vet att man har hål. Egentligen är det idiotiskt – jag vet precis vad jag gör med mitt hår och det faktiskt bara hår, det går att klippa av och växer tillbaka och det sista jag är ute efter när jag betalar för en tjänst är att någon ska ge mig dåligt samvete.

Därför var jag mycket nöjd när Kadi, som kilippte mig, inte alls gick in i den där förmanande rollen, utan i stället gav mig bra tips för vilken typ av inpackningar jag borde göra och att jag kanske ska testa att bleka med en svagare blekning eftersom mitt hår är ganska ljust naturligt.

Jag brukar alltid glömma bort vilken frisör som klippt mig och därför helt enkelt ringa salongen och boka en tid hos någon som kan när det passar mig.  Men nu har jag skrivit ner Kadis namn så att jag kan gå till henne nästa gång också.

Min kompis Frida passade också på att klippa sig och hennes lugg blev precis den längden som hon gillar att ha den. Så här såg vi ut efter.

efter klippning

Imorse tvättade jag håret hemma för första gången efter klippningen och det var underbart lätt att reda ut det, nu när en dryg decimeter av skadade toppar är borta. Jag är supernöjd!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *