Pinterest har ingen framtid

Framtid

Så. Jag sa det.

Den senaste tiden har det inte gått en dag utan att jag sett ett blogginlägg eller hört en konferenssession där problemet med Pinterests användaravtal diskuteras. Den snabba sammanfattningen är: i detta användaravtal har alla vi lovat att vi endast “pinnar” innehåll som vi innehar alla rättigheter till och om så inte är fallet så bär du som användare alla kostnader om och när rättighetsinnehavaren stämmer företaget.

Det kan låta hårt, men givet det immaterialrättsliga regelverk som finns i USA och de flesta andra länder är den där skrivelsen det enda sättet för Pinterest att hålla ryggen fri. “Och det är synd, för Pinterest är himla kul och har sån potential.” Av någon anledning verkar de flesta diskussioner om ämnet inte komma längre än så här. Att det är en kul tjänst och lagstiftningen är omodern.

Men, hörni? Nej, så är det inte. Pinterest har ingen potential. Den här lagstiftningen kommer inte att ändras på något genomgripande sätt inom en nära förestående framtid.

Alla tjänster vars primära funktion är “dela” får det här problemet när  de blir tillräckligt stora för att dra uppmärksamhet till sig från rättighetsinnehavare som har de ekonomiska muskler som krävs för att göra något åt otillbörligt användande. Det allra tydligaste exemplet är YouTube. Och här ser vi också den vanligaste lösningen – i takt med att siten vuxit har vi sett allt mer sofistikerade sätt att blockera innehåll som laddas upp utan rättighetsinnehavarens tillstånd. Du får bara ladda upp innehåll som du skapat själv. Du får inte ens visa ett tidningsomslag eller ett foto i din video om du vill vara helt säker på att den inte ska plockas ner.

Och här har vi den stora fallgropen för Pinterest. Pinterest är nämligen helt ointressant som tjänst om man bara får dela det som man skapat själv. Hela idén (och deras egen beskrivning av tjänsten) bygger på att man tar saker man hittat på nätet och samlar dem på ett ställe som ett referensbibliotek eller collage. Saker man hittat på nätet har man per definition inte skapat själv. Det finns ingen ekonomiskt hållbar, juridiskt ok modell där Pinterest kan fungera på det här sättet. Pinterest har således ingen framtid.

_______

Några sidofunderingar:

  • I det här blogginlägget finns ett lite annorlunda och intressant fokus – I det fall man faktiskt skulle dela något man skapat själv så är användaravtalet fortfarande riktigt kasst.
  • Ja, jag har övervägt att radera mitt konto. Än så länge förlitar jag mig på den (måhända falska) tryggheten i att jag är endast en av väldigt många (dvs. alla) användare som “bryter mot användaravtalet” och att eventuella juridiska smällar sannolikt kommer utdelas inom USA:s gränser. Jag kan komma att omvärdera den ståndpunkten inom en snar framtid.

One thought on “Pinterest har ingen framtid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *