I dag är jobba hemma-dagen

jobba i sängen

De flesta av oss har haft jobb där face time, timmar på kontoret, ses som det viktigaste. Eller jobb där arbetet helt enkelt inte går att utföra utanför kontoret, trots att arbetsuppgifterna i praktiken inte kräver andra kontorsresurser än en dator och internetuppkoppling men den tekniska miljön har skapats på ett sätt som omöjliggör arbete från någon annanstans.

En gång har jag till och med fått höra “Vi gör inte det här. Då kan folk stanna hemma och säga att de jobbar men egentligen inte göra det alls.” Om de anställdas jobb inte skapar några som helst mätbara eller i alla fall märkbara resultat ännat än klockade timmar vid skrivbordet så känns det som att något är väldigt fel.

Att bara jobba hemma kan dock vara svårt på sitt eget sätt. Vardagssysslorna och arbetet flyter ihop och sen ligger man där i soffan och kollar på How I Met Your Mother. Det finns mängder av artiklar och böcker skrivna om hur man skapar en produktiv miljö som frilansare eller egenföretagare när man inte har kontor och kollegor omkring sig. Till exempel att inte jobba i pyjamas och att ha ett område i hemmet som är “kontoret.”

För den som har ett kontor att gå till kan det emellertid vara rätt skönt att kunna jobba i pyjamas lite då och då. Det finns morgnar man är lite förkyld och orkar sätta sig vid datorn, men sannolikt kommer må sämre av morgonrusningen i tunnelbanan , eller alla de dagar som föräldrar behöver vara hemma för sina sjuka barns skull.

Dessutom finns de miljömässiga, och för den delen rent ekonomiska aspekterna av att tusentals människor åker tiotals kilometer varje dag bara för att sätta sig vid en annan dator och en annan internetuppkoppling. Visst kan den här debattartikeln ses som en partsinlaga (Microsoft säljer trots allt tekniska lösningar för detta ändamål), men oavsett vilken molnlösning eller vilket CMS man använder så är det här något vi har de tekniska resurserna för att göra idag. Trots detta är normen att jobb ska göras på jobbet.

Jag jobbar inte hemifrån idag. Däremot börjar jag på mitt nya jobb först imorgon eftersom alla mina nya arbetskamrater jobbar hemma idag. Det känns rätt skönt att veta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *