“Försvinnande få” men ack så viktiga

I dagens DN debatt försöker SVT:s VD Cilla Benkö än en gång ge sken av att det här med TV-avgift för datorer och surfplattor bara är en teknikalitet – de som har en dator eller surfplatta men ingen TV är en “försvinnande liten” del av befolkningen. I stället vill hon fokusera på samhällsrollen public service har, etc, etc, ad nauseam. Antalet förminskande ord och fraser i texten är rätt imponerande.

Den här högst uppmärksammade frågan är alltså en teknikalitet, har ingen betydelse, berör synnerligen få, är ett villospår, är skäligen ointressant, det finns ingen anledning att dra frågan i långbänk, det är trots allt inte den allra viktigaste frågan i svensk politik och man bör förstå [frågans] rätta proportioner.

Så vi ska kanske glömma hela den här debatten?

Nej, givetvis inte. SVT och Radiotjänst gör detta för att de, liksom jag, ser vart utvecklingen är på väg. I dagsläget må det vara bara 3% av hushållen (SVT:s siffra) som inte har TV men det är fler och fler som väljer bort TV:n. Och dessa personer är inte vilka som helst – de är högutbildade, teknikintresserade, smarta unga människor, samma grupp som är innovators och early adopters för mycket annat. Vilka är det som kommer efter innovators och early adopters? (Ni har väl läst er Kotler?)

Majoriteten.

Det är ingen hemlighet att SVT länge har haft problem med att locka yngre tittare. Men med den befintliga praxisen för TV-avgift har det inte spelat någon roll om ens en endaste minut framför TV:n tillbringas på en kanal lägre än 3. Med fler och fler TV:fria hushåll funkar inte den här modellen på sikt, så för att trygga sin finansiering puttar SVT ut hela sin tablå på SVT Play och Radiotjänst aviserar planer på TV-avgift för datorer.

Det positiva med det här nya  överhängande hotet är att argumentet “Men jag använder den här maskinen för något annat” (dvs. vad vi som bara kollar på andra kanaler alltid sagt), inte skulle kunna illustreras bättre. Datorer har, turligt nog, funnits långt innan SVT Play och kommer med alla sannolikhet även finnas kvar långt längre. Sakerna man kan göra och funktionerna som kan utföras är så oberäkneligt många fler än att “ta emot TV-sändningar.” Förhoppningsvis kommer även våra politiker inse detta, i tid.

2 thoughts on ““Försvinnande få” men ack så viktiga

 1. helgonblomma

  Bravo! Håll debatten vid liv!

  Det ska fan prövas juridiskt i ALLA instanser (och inte längre vara överklagbart av någon orsak ens inom EU) innan jag betalar maffian en spänn för de datorer jag byggt av skrot, installerat fria operativsystem med fria programvaror på och som ALDRIG har varit *avsedda* att ha något som helst med någon slags “tv” på någon kanal att göra (undviker bl a flash och annat proprietärt som pesten!)

  Har man inte valet längre att avstå från något så är det fan en “skatt” och ska dras som allt annat man som konsument inte ska kunna avsäga sig med “hänsyn till allmänintresse” – dvs via skattsedeln … av -alla- som betalar skatt … kalla det sedan “avgift”, “licens”, “fan-och-hans-moster-peng” men relatera det till inkomsten ungefär som kyrkoavgift/begravningsavgift (som har dragits rätt i åratal oavsett om och vilket trossamfund man är med i)

  Och då kan de lägga ned sin stasiövervakning och skära ned det “allmänfinansierade” till det som motiverar skattebetalningen och lägga allt annat i självfinansierade kanaler … det verkar ju finnas dem som VILL titta på skiten – men låt oss andra ha valet att inte ha med skit och skit i kvadrat att göra!

  //helgonblomma, fil. mag., fil. kand.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *