Citybiketrubbel

Jag är ett stort fan av Stockholms citybikesystem. När man ska mellan två punkter inne i stan och det är fint väder så är det toppen att plocka en cykel ur stället och ta sig dit man ska. Systemet är förstås inte perfekt – i vissa delar av stan finns det alldeles för få ställ och de ligger placerade på lite opraktiska platser. Men på det stora hela så tycker jag att det är toppen.

Igår upptäckte jag dock en svaghet som jag inte riktigt hade föreställt mig.

Eftersom citybikeställ kan vara både tomma, fulla och avstängda; vilket gör dem obrukbara som man vill hitta en cykel, lämna en cykel eller göra vad som helst som kräver ett fungerande citybikeställ; är kartan på deras hemsida en kritisk resurs.

Igår krashde Stockholm Citybikes datorsystem.

När jag skulle lämna ifrån mig min lånade cykel i ett ställ som enligt kartan var tomt men möttes av ett ställ fullt med cyklar hade jag plötsligt ett problem. Jag befann mig dessutom i Gamla stan, där det bara finns ett cykelställ på hela ön, så det var inte ett alternativ att cykla bort till nästa ställ. Nåväl, jag släpade med mig cykel upp till Knackeriets innergård och gick på mitt möte.

Citybike, eller black om foten?

Efter mötet kollade jag upp att det fanns platser i stället vid Sergels torg och trampade dit. Men även denna gång var stället som enligt kartan skulle vara delvis tomt och igång, istället helt fullt och dessutom ur funktion.

Kundtjänst berättade att deras datorsystem låg nere och att de inte kunde göra något. De uppmanade mig att lämna cykeln olåst vid stället så att den kunde bli upphämtad av deras tekniker. När jag bad om att få en mailbekräftelse på att de inte skulle hålla mig ansvarig om cykeln blev stulen mellan att jag lämnade den och att teknikerna kom så utlovades jag en sådan.

Så jag ställde mig i en solfläck mellan hötorgsskraporna och väntade. Och väntade. Och blev vittne till vad jag är 99% säker på var droghandel i den offentliga toaletten utanför Sveavägen 13-15. Efter 15 minuter i telefon med polisen hade jag fortfarande inte fått något mail om citybiken.

Jag fick helt enkelt bege mig ut och leta efter ett citybikeställ med platser i, i blindo. Som tur är finns det tre ställ på Sveavägen mellan Kungsgatan och Odengatan och vid det andra, mitt emot ABF, hade jag tur. Ställen verkar också vara konstruerade så att de låser fast cyklar som ställs in i dem, även om stationen ligger offline.

Tyvärr gör det här mig lite skeptisk till att använda citybikes framöver i lägen där jag inte har några större tidsmarginaler. Om mitt möte inte hade råkat vara i ett hus med en låst innergård, och om jag sen inte hade haft tid att cykla runt och leta efter ett citybikeställ med plats i, hade den här historien blivit mycket jobbigare. Jag hade varit fast vid den där citybiken; som vid en stor, rullande black om foten; eller behövt riskera att betala de 800 kronorna som Clear Channel har rätt att kräva för en stulen lånecykel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *