Är det värt att köpa billiga bluetooth-hörlurar?

hörlurar

Jag var nog inte den enda som blev sjukt sugen på ett par trådlösa hörlurar efter att ha tittat på Apples keynote där de presenterade iPhone 7 för tre veckor sen. 

Eller, jag blev sugen på ett par trådlösa, nätta bluetooth-hörlurar. Jag har haft ett par större bluetoothlurar sen jag fick ett par Beats Solo2 Wireless när jag köpte min Macbook i somras. De är toppen – de låter bra, en laddning räcker länge och jag älskar att inte sitta fast i telefonen med en sladd. Jag skulle aldrig betala 2600 kronor (som de kostar egentligen) för dem, men för att vara något jag fick gratis när jag ändå köpte en dator så är det riktigt bra. Och rose gold-färgen är väldigt fin.

Mitt enda problem med Beats-lurarna är att de är ett par stora on-ear-lurar och det är inte alltid så praktiskt. Dels så vill jag inte gå runt med ett par jättestora hörlurar på huvudet varje dag, dels så har jag nästan alltid solglasögon på mig utomhus och de stora lurarna klämmer mina öron mot skalmarna på ett sätt som börjar göra ont efter ett tag.

Så efter att ha tittat på keynoten kikade jag runt efter ett par mindre bluetooth-hörlurar och det fanns så klart en del modeller att välja mellan. Jag var dock inte så sugen på att betala 1700 kronor och uppåt. Och de flesta modeller var in-ear. Jag gillar inte in-ear, jag tycker det känns obehagligt inuti örat och dessutom är jag inte intresserad av stänga ute de ljud som finns omkring mig, eftersom jag ofta använder mina hörlurar när jag går på stan och behöver höra t.ex. trafiken för att kunna ta mig fram på ett säkert sätt.

Jag hittade en modell som verkade intressant – de var billiga (för denna kategori), de var earbuds och de verkade finnas på både Clas Ohlsson och Webhallen: Philips SHB5250. Nästa dag gick jag och köpte ett par vita.

Det framkom ganska snabbt att de här hörlurarna inte skulle funka för att prata i telefon i, även om de har en mick. När jag har försökt prata med personer jag inte känner så har jag behövt koppla loss bluetooth-anslutningen och prata med telefonen mot örat eftersom personen i andra änden inte kunnat uppfatta vad jag försökt säga. När jag pratat med Ida, som sannolikt varit lite mer tålmodig, så har hon berättat att jag låter lite som någon i andra änden av en gammaldags, lätt sprakande telefonlina.

För att lyssna på musik i (och spela Pokémon Go) har de funkat OK, men även där har de haft lite problem med anslutningen till telefonen. Det förekommer en hel del störningar i ljudet, särskilt om telefonen ligger lite konstigt i relation till lurarna.

Slutligen är batteritiden ganska kort. Det är förståeligt, eftersom batteriet är litet och ligger i biten som hänger bakom nacken. Men för att använda de här för allt musiklyssnande jag gör dagligen skulle de behöva laddas varje eller minst varannan natt och jag glömmer helt enkelt bort at göra det.

Sammanfattningsvis är mitt svar nej – köp inte ett par billiga bluetooth-hörlurar, de är tyvärr inte värda sitt pris. I alla fall inte de jag köpte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *